De verschillende onderzoeken uit een PMO

Gezonde, vitale medewerkers vormen het kloppende hart van een succesvolle organisatie. Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een effectief instrument om de gezondheid van jouw team te monitoren en te verbeteren. Maar wat houdt een PMO onderzoek precies in en welke verschillende onderzoeken vallen er onder een PMO bij BuroVitaal? We leggen het je graag uit!

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op of vraag een offerte aan.

Nu! Gratis promopakket ter waarde van € 495,-. Bekijk de promotiepagina >

Wat houdt een PMO onderzoek in?

Een PMO, ook wel een Vitality Check genoemd, is een uitgebreide medische check-up die de algehele gezondheid van medewerkers beoordeelt. Bij BuroVitaal wordt dit onderzoek uitgevoerd door professionals, waarbij zowel fysieke als mentale gezondheid van medewerkers centraal staat.

 De informatie uit een PMO biedt inzicht in mogelijke gezondheidsrisico’s en biedt de mogelijkheid om proactieve maatregelen te nemen, wat niet alleen het welzijn van medewerkers, maar ook hun productiviteit bevordert.

 Fysieke onderzoeken PMO

Een essentieel onderdeel van een PMO is het fysieke onderzoek. Dit omvat een reeks tests en metingen die de lichamelijke conditie van medewerkers in kaart brengen, bijvoorbeeld:

 Audiometrie (gehoor): deze test meet de gehoorfunctie van medewerkers, wat belangrijk is om gehoorverlies vroegtijdig op te sporen en gehoorschade te voorkomen, vooral in lawaaiige omgevingen.

 • Bio Impedantie Analyse: deze meting beoordeelt het gewicht, de spier- en vetverdeling en vochthuishouding van medewerkers. Dit geeft inzicht in de algehele gezondheid, lichaamsbouw en eventuele risico’s, zoals obesitas of uitdroging.
 • Bloeddrukmeting: deze meting helpt om de bloeddruk van medewerkers in kaart te brengen. Het is een essentieel instrument om hypertensie en andere cardiovasculaire problemen vroegtijdig op te sporen.
 • Conditie fietstest: deze test beoordeelt de cardiovasculaire conditie van medewerkers door hun uithoudingsvermogen en inspanningscapaciteit te meten tijdens een fietstest.
 • ECG: een elektrocardiogram (ECG) registreert de elektrische activiteit van het hart, wat helpt bij het opsporen van hartritmestoornissen en andere cardiovasculaire aandoeningen.
 • Glucose- en cholesteroltest: deze test meet de niveaus van glucose en cholesterol in het bloed. Dit is belangrijk om het risico op diabetes en hart- en vaatziekten te beoordelen.
 • Hartstress meting: deze test meet de reactie van het hart op inspanning of stress. Dit helpt om eventuele hartproblemen, zoals ischemie, te identificeren.
 • Knijpkracht: deze test meet de spierkracht in de hand en geeft een indicatie van de algehele spierkracht en fitheid van medewerkers.
 • Lengte, gewicht en BMI: deze metingen geven een indicatie van de algehele fysieke gezondheid en worden gebruikt om te bepalen of een medewerker binnen een gezond gewicht zit.
 • Longfunctieonderzoek: deze test meet de ademhalingscapaciteit en longfunctie, wat belangrijk is om ademhalingsproblemen zoals astma of COPD op te sporen.
 • Urine onderzoek: dit onderzoek analyseert de samenstelling van urine en helpt bij het opsporen van aandoeningen zoals nierproblemen, diabetes en urineweginfecties.
 • Vaatkwaliteit: deze test meet de elasticiteit en conditie van de bloedvaten, wat helpt om het risico op cardiovasculaire aandoeningen te beoordelen.
 • Visustest (beeldscherm): deze test beoordeelt de ooggezondheid en het zicht van medewerkers, wat essentieel is voor degenen die veel tijd achter een beeldscherm doorbrengen. Dit helpt bij het opsporen van oogproblemen en het bevorderen van goede visuele gewoonten.

Mentale gezondheidsonderzoeken

Naast fysieke onderzoeken richt een PMO zich ook op de mentale gezondheid van medewerkers. Werkgerelateerde stress en burn-out zijn steeds vaker voorkomende problemen die de productiviteit en het welzijn aantasten. Daarom worden er ook mentale gezondheidsonderzoeken uitgevoerd, bijvoorbeeld:

 • Vragenlijst ‘Werk & Welbevinden’: deze vragenlijst evalueert de mentale gezondheid van medewerkers door inzicht te krijgen in hun werkgerelateerde stress, tevredenheid, en algehele welzijn. Dit helpt om potentiële problemen op tijd te identificeren en maatregelen te nemen om de werktevredenheid en mentale gezondheid te verbeteren.
 • Gesprek leefstijlcoach: dit 1-op-1-adviesgesprek met een leefstijlcoach biedt medewerkers de kans om persoonlijke uitdagingen en stressoren te bespreken. De coach kan vervolgens praktische strategieën en tips geven om een gezonde werk-leven balans te behouden, wat helpt bij het verminderen van stress en het bevorderen van welzijn.

Verschillende PMO-pakketten bij BuroVitaal

Bij BuroVitaal begrijpen we dat elke organisatie uniek is en dat de behoeften aan gezondheidsonderzoeken kunnen variëren. Daarom bieden we verschillende PMO-pakketten aan, elk met een eigen set onderzoeken. Of je nu kiest voor het BASIS, PLUS, VITAAL, E-PMO of BUDGET pakket, je krijgt altijd een compleet beeld van de fysieke en mentale gezondheid van je medewerkers. Voor specifieke behoeften zijn er ook extra opties beschikbaar, zoals diepgaandere onderzoeken.

 Wil je meer weten over onze PMO-pakketten en welke onderzoeken daarbij inbegrepen zijn? Bezoek onze PMO-pagina voor alle informatie en vraag een offerte aan voor jouw organisatie.

Is een PMO anoniem?

Bij een PMO krijg je geen individuele gegevens van jouw werknemers te zien, want deze blijven privé. Het PMO wordt gebruikt om groepsgegevens te vergelijken, zodat je bijvoorbeeld kunt bepalen bij welke functies specifieke problemen vaker voorkomen. Daarnaast ontvangen je werknemers individueel aanbevelingen om hun gezondheid te verbeteren.

Workshops en andere preventieve maatregelen

Een PMO biedt inzicht en bewustwording, maar het is ook belangrijk om daarna actie te ondernemen. BuroVitaal biedt diverse workshops die gericht zijn op het bevorderen van een gezonde levensstijl. Neem vooral eens een kijkje bij:

Weten hoe jouw organisatie ervoor staat?

Benieuwd of je organisatie voldoende aandacht besteedt aan vitaliteit op de werkvloer? Doe de gratis online vitaliteitstest van BuroVitaal. Deze test is speciaal ontworpen om te evalueren of er binnen jouw bedrijf genoeg wordt gedaan aan het welzijn en de gezondheid van medewerkers. Op basis van deze informatie kun je gerichte maatregelen nemen om de gezondheid, productiviteit en tevredenheid van je medewerkers te verbeteren.

Deze bedrijven gingen je al voor

Verschillende PMO-onderzoeken aanvragen

Wil je meer weten over de verschillende onderzoeken die onderdeel zijn van een PMO en hoe deze de gezondheid en vitaliteit van jouw organisatie kunnen verbeteren? Ontdek de mogelijkheden van een PMO op maat bij BuroVitaal. Neem contact met ons op voor een offerte op maat! Bel 085 820 9799 of stuur een e-mail naar info@burovitaal.nl.

Vul vrijblijvend onderstaand contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.