Is een PMO verplicht?

Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een uitgebreide gezondheidscheck naar het welzijn en de gezondheid van werknemers. Het is gericht op het vroegtijdig opsporen van gezondheidsrisico’s, zodat je als werkgever op tijd in kunt grijpen. Dit leidt tot gezondere en vitalere werknemers, wat jouw organisatie ten goede komt. Elk bedrijf is volgens de Arbowet verplicht om medewerkers periodiek medisch onderzoek aan te bieden, gericht op het beperken van werkgerelateerde gezondheidsrisico’s. Een PMO is een manier om hieraan te voldoen.

Heb je vragen of wil je meer informatie over het Preventief Medisch Onderzoek bij BuroVitaal? Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande button.

Nu! Gratis promopakket ter waarde van € 495,-. Bekijk de promotiepagina >

Wanneer is een PMO verplicht voor jouw organisatie?

Een PMO is verplicht wanneer je als organisatie aan de plicht moet voldoen om werkgerelateerde gezondheidsrisico’s te voorkomen en beperken. Het maakt voor deze verplichting niet uit hoe groot jouw organisatie is. Ook als je slechts één medewerker hebt, moet je aan de plicht in de Arbowet voldoen.

In sommige gevallen is het niet alleen verplicht om een PMO aan te bieden, maar zijn je werknemers ook verplicht om hieraan deel te nemen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om functies waarbij je medewerkers in contact komen met gevaarlijke stoffen, zoals chemische wassers, omgaan met gevaarlijke wapens (zoals schietinstructeurs) of na hun 55e nog nachtdiensten draaien.

Wil je direct weten hoe het met de vitaliteit in jouw organisatie is gesteld? Doe dan onze vitaliteitsscan via de ronde button. Voor meer informatie neem je gewoon even contact met ons op of bekijk je onze brochure.

 

Waarom bied ik als werkgever een PMO aan?

Je bent als werkgever dus verplicht om periodiek een PMO aan jouw medewerkers aan te bieden. Jouw werknemers mogen hier ook om vragen. Het PMO is bedoeld om de gezondheid van jouw werknemers in kaart te brengen, zodat je eventuele werkgerelateerde gezondheidsproblemen beperkt door maatregelen te nemen.

 

Dit levert jou als werkgever ook wat op. Een PMO leidt namelijk tot gezondere werknemers en minder verzuim. Hierdoor bespaar je uiteindelijk kosten met een PMO, doordat jouw werknemers duurzamer inzetbaar zijn. Er is geen verplichting voor hoe vaak je het PMO aanbiedt, maar wel raden we aan om elke 2 tot 4 jaar een PMO uit te laten voeren, zodat je eventuele problemen op tijd aanpakt.

Bij een PMO krijg je geen individuele gegevens van jouw werknemers te zien, dit blijft namelijk privé. Je gebruikt het PMO om groepsgegevens te vergelijken, om zo bijvoorbeeld te bepalen bij welke functie specifieke problemen vaker voorkomen. Jouw werknemers ontvangen daarnaast individueel aanbevelingen om hun gezondheid te verbeteren.

Waarom kiest een medewerker ervoor om deel te nemen aan een PMO?

Het is voor een medewerker niet verplicht om mee te doen aan een PMO, tenzij er in de branche of sector wel een verplichting staat op grond van een wet of CAO. Een niet-verplicht PMO heeft voor de medewerker geen gevolgen voor zijn of haar rechtspositie.

Een medewerker die meedoet met het PMO krijgt daarna de gegevens te zien en ontvangt persoonlijke aanbevelingen om de gezondheid te verbeteren. Deze individuele gegevens zijn vertrouwelijk en vallen onder het medisch beroepsgeheim. De werkgever heeft geen recht op inzage in het medisch dossier.

Vraag een PMO aan bij BuroVitaal

Bij BuroVitaal bieden we een PMO op maat aan. Je bepaalt dus samen met ons de onderzoeken die je bij jouw medewerkers wilt afnemen, bijvoorbeeld op basis van een risico-inventarisatie en evaluatie. De kosten variëren daarom afhankelijk van de gekozen modules en aanvullende onderzoeken. Neem contact met ons op voor een offerte op maat door te bellen naar 085 820 9799 of een mail te sturen naar info@burovitaal.nl.

Vul vrijblijvend onderstaand contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.