WERKPLEK-
ONDERZOEK

 

Een werkplekonderzoek is bedoeld voor werknemers die fysieke klachten hebben en hierdoor dreigen uit te vallen of bezig zijn met een re-integratietraject. We adviseren over de instelling van de werkplek van uw werknemers en/of onderzoeken welke ergonomische risico’s en knelpunten er zijn in het werk en adviseren u hoe u deze zo praktisch mogelijk kunt oplossen.

Tillen, duwen, trekken

De instructie & training zet in op preventie door preventieve rugscholing en training. Er wordt uitgebreid ingegaan op theoretische achtergronden van rugklachten en de attitude t.o.v. rugpijn. Maar ook hoe je rugklachten kunt voorkomen wordt behandeld.

Preventieve Tilscholing

“Tillen doe je vanuit je benen.” Op kantoor of op de werkvloer komt tilbelasting in vele varianten voor. Veelal is de werksituatie bepalend voor de werkhouding. Boven het hoofd tillen of met een ingedraaid bovenlichaam tillen zijn vaak eerder regel dan uitzondering. Om ervoor te zorgen dat iedereen verantwoord omgaat met z’n lichaam bij tilbelasting wordt deze scholing gegeven. Zodat rugklachten nu en in de toekomst voorkomen kunnen worden.

De volgende stappen worden doorlopen:

  1. Scan (rapportage analyse / foto / film)
  2. Instructie op de werkvloer
  3. Training bewustwording in groepen
  4. Nazorg (2de scan / analyse / progressie)

Preventieve training werkplek verbetering

Een goede afwisseling van statische en dynamische belasting voorkomt in vele werksituaties fysieke problemen. Om ervoor te zorgen dat iedereen verantwoord omgaat met z’n lichaam bij o.a. bureauwerk wordt deze scholing en training gegeven. Zodat rug- en nek/schouderklachten nu en in de toekomst voorkomen kunnen worden.

De ervaring leert dat de professionele aandacht voor de medewerkers in het algemeen en in het bijzonder op duw/trek/til-aspecten, een positief effect hebben op het ziekteverzuimpercentage.

Werkplekonderzoek kantoor

Een juiste houding tijdens het werk is van essentieel belang bij het voorkomen of verminderen van rug-, schouder en nekklachten. Daarom biedt BuroVitaal een werkplekonderzoek aan voor beeldschermwerkers waarbij er gekeken wordt naar de meest ideale werksituatie voor een werknemer. De fysieke werkomgeving van de werknemer zal worden bekeken en zal o.a. worden beoordeeld op inrichting van het bureau, hoogte van het bureau, stand van het beeldscherm, afstelling van de bureaustoel, en lichtinval op het beeldscherm. Ook wordt er gekeken naar de werkhouding en het gebruik van de muis.

Aanbeveling & advies wordt opgeleverd over aanpassingen per werkplek. Daar waar mogelijk worden ter plekke al de juiste instellingen doorgevoerd, behalve sleutelwerk aan bureau’s. Hier worden de juiste afmetingen in het advies meegenomen en kunnen door een Technische Dienst later uitgevoerd worden.

Niet de beperkingen, maar juist de mogelijkheden van de medewerker worden centraal gesteld

BuroVitaal ondersteunt Euroma bij het voorkomen en de-medicaliseren van verzuim. Niet de beperkingen, maar juist de mogelijkheden van de medewerker worden centraal gesteld. De eigen verantwoordelijkheid en het belang van medewerkers bij blijvend gezond werken zijn belangrijk geworden. Motivatie en vitaliteit spelen een grotere rol. Het gaat niet om minder-afwezigheid, het gaat erom samen (leiding en medewerker) een vitale en betrokken arbeidsrelatie op te bouwen, waarbij de wederzijdse verwachtingen met plezier en energie worden ingevuld.

Of, om met Johan Cruijff te spreken: “Je gaat het pas zien als je het door hebt”

Marilou Pouwels, HR-manager Euroma Nederland