Ziekteverzuim terugdringen

Signaleer je als HR-manager of leidinggevende dat steeds meer werknemers zich ziekmelden en langer uit de running zijn? Het kan in eerste instantie misschien onschuldig lijken, maar na een tijdje is het toch echt tijd om jezelf de essentiële vraag te stellen: 

Waarom vallen mijn werknemers uit en wat ik kan ik eraan doen om het ziekteverzuim terug te dringen?

Om deze vraag te beantwoorden, moet je binnen de organisatie onderzoeken wat de oorzaken zijn. Als je eenmaal weet waarom veel van je werknemers uitvallen, is het tijd om te denken aan mogelijke oplossingen om het ziekteverzuim terug te dringen en in de toekomst te voorkomen. BuroVitaal maakt graag deel uit van deze oplossing. Klik op de button en kom erachter hoe we jouw bedrijf en werknemers kunnen helpen.

Hoe kan BuroVitaal helpen?

drie zaken mensen die samenwerken

Soorten ziekteverzuim en oorzaken

Je werknemers kunnen om allerlei redenen ziek worden en uitvallen. De 3 grootste oorzaken zijn:

 1. Verzuim door psychische klachten
 2. Verzuim door werkstress
 3. Verzuim door conflicten op de werkvloer

Ziekteverzuim door werkgerelateerde situaties

In veel gevallen is ziekteverzuim het gevolg van een werkgerelateerde situatie. De oorzaak kan zijn dat iemand (te) zwaar lichamelijk werk moet verrichten, ruim 8 uur per dag achter een niet-ergonomische werkplek moet werken of moet werken met gevaarlijke materialen. Echter hoeft niet alleen fysieke belasting een oorzaak te zijn van ziekteverzuim. Ook psychosociale werkbelasting, zoals een arbeidsconflict, een (te) hoge werkdruk of emotioneel zwaar werk, is vaak een oorzaak waardoor mensen ziek worden en uitvallen.

Ziekteverzuim door persoonlijke omstandigheden

Naast ziekteverzuim door werkgerelateerde situaties, bestaat er verzuim dat veroorzaakt wordt door problemen buiten werk om. Persoonlijke omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een werknemer voor een lange tijd minder goed functioneert of zijn helemaal niet meer kan uitvoeren. Als werkgever is het uitermate belangrijk om de signalen op de werkvloer te herkennen en hulp te bieden. Veelvoorkomende oorzaken van ziekteverzuim door persoonlijke omstandigheden zijn stress en ouderdom.

Waarom je niet wilt dat jouw werknemers ziek worden en uitvallen

 • Zieke werknemers kosten meer geld
 • Ziekteverzuim zorgt voor een hogere werkdruk bij je overige werknemers
 • Ziek personeel dat wel doorwerkt, is aanzienlijk minder gemotiveerd en productief
 • Uitgevallen werknemers zorgen voor extra administratie
 • Je moet een eventuele vervanger zoeken

Ziekteverzuim terugdringen en voorkomen? 5 tips!

Als bedrijf wil je natuurlijk gezond blijven en de kwaliteit van je diensten constant houden voor je klanten. Om hiervoor te zorgen is het belangrijk dat je je werknemers gezond en gemotiveerd houdt. Zorg je hier niet goed genoeg voor en is de werkdruk te hoog, dan is er een groot risico dat je werknemers ziek worden en uitvallen. Grootschalig ziekteverzuim voorkomen en bedrijfsbreed terugdringen? Volg de onderstaande tips op!

Tip 1: zorg voor een prettige werksfeer

Tevreden werknemers worden minder snel ziek en verzuimen minder. Het is dus in jouw belang als werkgever dat je samen met de directie (en met inspraak van iedereen op de werkvloer) een prettige werksfeer creëert. Met de feedback van je werknemers kun je de problemen die de sfeer bederven concreet aanpakken en activiteiten ondernemen die de werksfeer ten goede komen.

Tip 2: wees flexibel als werkgever

Zeker nu we leven in een tijdperk van angst voor allerlei ziektes en virussen is het goed om als werkgever flexibel te zijn tegenover je werknemers. Wil een werknemer graag thuiswerken, omdat hij verkouden is of omdat thuiswerken hem op een bepaalde dag beter uitkomt, laat dit dan ook toe. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die de mogelijkheid hebben om thuis te werken, minder verzuimen. Flexibel zijn is dus goed voor het verlagen en voorkomen van ziekteverzuim.

Tip 3: let op de signalen op de werkvloer

Hebben veel van je werknemers al lange tijd te maken met een hoge werkdruk en wil je voorkomen dat ze verzuimen? Als HR-manager of leidinggevende is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je werknemers mentaal gezond blijven. Let daarom op de signalen van stress op de werkvloer en stel jezelf de volgende vragen:

 • Zijn mijn werknemers snel geïrriteerd?
 • Reageren ze anders dan normaal?
 • Zijn ze prikkelbaar?
 • Hebben mijn werknemers geen overzicht meer?
 • Kampen ze met concentratieproblemen?
 • Zijn veel van mijn medewerkers (over)vermoeid?

Kom je bij meerdere werknemers dezelfde signalen tegen en kun je de bovenstaande vragen misschien wel te makkelijk met een ‘ja’ beantwoorden? Dan is het de hoogste tijd om actie te ondernemen en zo het stressgehalte te verlagen en ziekteverzuim te voorkomen. Lees hieronder hoe BuroVitaal jouw bedrijf daarbij kan helpen.

Ja, ik wil hulp inschakelen

Tip 4: bied je werknemers de handvaten om gezond te blijven

Vitale werknemers zijn productieve en gemotiveerde werknemers. Ook gaan ze met plezier naar het werk toe en verzuimen ze minder. Bied je werknemers dus de handvaten om gezond te blijven. Je kunt bijvoorbeeld het volgende aanbieden om een bijdrage te leveren aan de gezondheid van je werknemers:

 • Vers fruit in de kantine
 • Promoot lunchwandelingen
 • Gezonde werklunches
 • Organiseer een vitaliteitsweek
 • Stel een persoonlijk vitaliteitsbudget beschikbaar
 • Korting op een sportschoolabonnement

Tip 5: monitor en registreer het ziekteverzuim

Heb je nog geen inzicht in de vitaliteit van je werknemers, maar is er wel sprake van een hoog ziekteverzuim? Het is dan zeker handig om de mentale en fysieke gezondheid van je werknemers in kaart te brengen. Zo kom je erachter wat de knelpunten zijn op de werkvloer en weet je hoe je ze kunt aanpakken.

Hoe kan BuroVitaal mijn bedrijf helpen?

Bij BuroVitaal focussen onze specialisten zich op het verbeteren van de vitaliteit van je werknemers. Hierdoor zorgen we er samen voor dat we het ziekteverzuim terugdringen en de algehele tevredenheid binnen de organisatie verhogen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat tevreden werknemers minder vaak ziek en veel productiever zijn.

Met ons team van gediplomeerde leefstijlcoaches, trainer consultants en adviseurs maken we jouw bedrijf een plek waar je werknemers met plezier naartoe gaan. Hoe we dit doen? Met onze diensten, die we altijd op maat aanbieden, zijn we uitstekend in staat om inzicht te krijgen in de problemen op de werkvloer die zorgen voor een hoog ziekteverzuim. Nadat we de knelpunten in kaart hebben gebracht, kunnen we samen concrete oplossingen bedenken en uitvoeren. BuroVitaal staat je dus het gehele traject bij.

Hoe gaan onze professionals te werk?

Voordat we jouw bedrijf een van onze diensten kunnen aanbieden, brengen we in een gesprek de huidige werksituatie in kaart. Heb je nog geen inzicht in de huidige situatie, dan is het belangrijk om dit eerst te onderzoeken door middel van een organisatiescan en/of de inzet van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO). De uitkomst van dit onderzoek biedt een schat aan informatie. Deze onmisbare input gebruiken we vervolgens om concrete oplossingen te bedenken en een gedetailleerd (vitaliteits)plan op te stellen.

Bij BuroVitaal begrijpen we dat iedere organisatie anders is en met andere verzuimproblematiek te maken krijgt. Daarom stellen we onze (meerjarige) trajecten altijd op maat samen. Dit is noodzakelijk om de gewenste uitkomst te garanderen.

Hieronder vind je een greep uit de diensten die we op maat aanbieden

PMO’s

PMO-mobiel

Training

Workshops

Arbo

Kom meer te weten
over onze diensten

 • Vitaliteit volgens BuroVitaal

 • Een brede kijk op gezondheid en welzijn

 • De bijzondere belofte

 • Al onze diensten