Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

Bij BuroVitaal weten we als geen ander dat mentaal en fysiek gezonde werknemers het verschil maken binnen een bedrijf. Ontbreekt het jou, als HR-manager of bedrijfseigenaar, aan duidelijk inzicht in de gezondheidsstatus van je team? Laat dan een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) – ook wel een Vitality Check genoemd – uitvoeren door onze ervaren specialisten.

 

 • Inzicht in welzijnsfactoren en -risico’s
 • Bewustwording bij jouw personeel
 • Proactieve stappen naar een gezonder leven
 • Voldoe direct aan de Arbowetgeving

Of neem contact met ons op.

Nu een GRATIS promopakket t.w.v. € 495,-. Bekijk de promotiepagina >

Wat levert een PMO jouw bedrijf op?

Elk PMO onderzoek dat we bij BuroVitaal uitvoeren heeft als belangrijkste doel om ongezonde situaties op het werk, zowel fysiek als mentaal, te voorkomen en waar nodig te verbeteren. De gevolgen van deze preventieve check zijn: fittere medewerkers, een duurzame inzetbaarheid, meer productiviteit en een lager ziekteverzuim.

Kies het Preventief Medisch Onderzoek dat bij jouw bedrijf past

We bieden bij BuroVitaal 5 verschillende Vitality Check-pakketten aan. Op die manier geven we iedere HR-manager of bedrijfseigenaar de optie om te kiezen voor het PMO onderzoek dat het best aansluit bij hun bedrijf. Vraag eenvoudig een vrijblijvende offerte aan of neem contact met ons op voor meer informatie.

Basis pakket

Dit pakket biedt een solide fundament voor bedrijven die willen starten met het monitoren van de gezondheid van hun werknemers. Het omvat een vragenlijst over werk en welbevinden, een gesprek met een leefstijlcoach, metingen van lengte, gewicht en BMI, bloeddruk, en analyses van glucose-, cholesterolgehalte en lichaamssamenstelling.

 

Plus pakket (meest gekozen)

Naast alle onderdelen van het Basis pakket, biedt het Plus pakket extra tests zoals knijpkracht en hartstress meting, waardoor een diepgaander inzicht in de fysieke en mentale gezondheid van werknemers wordt verkregen.

 

Vitaal pakket

Het meest uitgebreide pakket voor bedrijven die een volledig beeld willen hebben van de gezondheid van hun werknemers. Dit pakket bevat alle elementen van het Plus pakket, aangevuld met vaatkwaliteit, longfunctieonderzoek en een conditie fietstest.

 

E-PMO pakket (volledig digitaal)

Voor bedrijven die flexibiliteit waarderen, biedt het E-PMO pakket een digitale oplossing. Dit pakket focust op de essentiële metingen en een digitale vragenlijst, aangevuld met een gesprek met een leefstijlcoach.

 

Budget pakket

Een kosteneffectieve optie die de kernonderdelen van het Basis pakket omvat, ideaal voor bedrijven die willen beginnen met een basis gezondheidscheck voor hun werknemers.

 

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Bij alle PMO-pakketten is standaard een gedetailleerde vragenlijst over psychosociale arbeidsbelasting (PSA) opgenomen. Deze lijst biedt inzicht in diverse aspecten zoals ervaren werkdruk, de aard van de werkzaamheden, motivatie, financiële situatie, ongewenst gedrag en stressfactoren. Specifiek voor vrouwen ouder dan 45 jaar omvat deze ook vragen over werken tijdens de overgangsperiode.

Extra opties bij onze PMO onderzoeken

Naast onze standaardpakketten bieden we ook een reeks extra opties aan om jouw PMO onderzoek verder op maat te maken. Deze extra’s stellen je in staat om een nog grondiger en gepersonaliseerd inzicht te krijgen in de gezondheid van jouw werknemers. Daarom bieden we offertes op maat aan, zodat je precies die onderzoeken kunt selecteren die het beste passen bij de specifieke behoeften en prioriteiten van jouw organisatie. De extra’s omvatten bijvoorbeeld:

 • Audiometrie (gehoortest)
 • Conditie fietstest
 • ECG
 • Hartstressmeting
 • Knijpkracht
 • Kwaliteit van de vaten
 • Longfunctieonderzoek
 • Toxicologisch onderzoek
 • Urineonderzoek
 • Visustest (beeldschermgebruik)

STAPPENPLAN Preventief Medisch Onderzoek

Een Preventief Medisch Onderzoek bestaat uit een aantal stappen. Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) omvat stappen zoals een vragenlijst en diverse onderzoeken, waarvan de inhoud samen met jou als werkgever wordt vastgesteld. We nemen het stappenplan graag met je door.

 

 1. Voorbereiding: we stemmen de inhoud van het PMO met de klant af.
 2. Promotie actie onder de aandacht brengen binnen jouw bedrijf.
 3. Klant levert gegevens van de medewerkers aan (volgens AVG).
 4. Ongeveer een week voor het begin van het project ontvangen de deelnemers een uitnodiging. Ze plannen zichzelf in en vullen een vragenlijst in. De deelnemer ontvangt na afronding van de vragenlijst direct een persoonlijk rapport met de uitslag en eerste adviezen.
 5. Begin onderzoeken: de leefstijl coach start volgens afgesproken planning met de fysieke onderzoeken.
 6. A) De deelnemer en leefstijl coach bespreken de fysieke resultaten en uitslag van de ingevulde vragenlijst. Na het gesprek ontvangt de deelnemer direct zijn persoonlijk gezondheidsrapport met resultaten en adviezen. B) Indien noodzakelijk wordt de deelnemer geadviseerd contact op te nemen met de huisarts of bedrijfsarts voor nader onderzoek.
 7. Einde individuele onderzoeken.
 8. Presentatie van de groepsresultaten. Evaluatie, analyse, conclusie en aanbevelingen.
 9. Ontwikkeling vitaliteitsbeleid: afstemming interventies en ondersteuning HR op basis van de groepsresultaten.

Reacties van tevreden klanten op onze uitgevoerde PMO onderzoeken

De uitkomsten van het onderzoek helpt onze medewerkers bij het stimuleren van gezond gedrag en het levert ons als bedrijf concrete input voor ons vitaliteits- en duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Daarnaast voldoen we als werkgever ook aan onze wettelijke verplichting om het PMO periodiek aan te bieden aan onze medewerkers. Het PMO is bij ons gebaseerd op de uitkomsten van de RIE (Risico Inventarisatie en Evaluatie).

Anja Stappenbelt, HR-manager Rollecate groep

We waren op zoek naar een partij die ons écht kon ontzorgen op het gebied van het Preventief Medisch Onderzoek, vertelt Anita. ‘Maar wel een partij die ons juist ook ná het uitvoeren van de health-check kon ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van ons vitaliteitsbeleid. Dat vonden we bij BuroVitaal.

Anita van de Weerd, HR-manager bij Transferro

We hebben BuroVitaal ingeschakeld om een PMO bij ons uit te voeren. Het kennismakingsgesprek verliep goed en na akkoord is de uitrol van het PMO begonnen. We hebben veel contact gehad en de actiepunten van beide kanten opgepakt. Ik ben heel content met de samenwerking. De lijntjes zijn kort en dat werkt erg plezierig. De manier van handelen van BuroVitaal is snel. Vragen worden direct beantwoord of opgepakt. Dat werkt erg fijn!

Sigrid Nugteren, HR-manager bij VHZ-Groep

 

Meer vitale relaties

Mobiele PMO Vitality Check Bus

Wel graag een PMO Vitality Check, maar geen ruimte beschikbaar? Of krap in de tijd? Bij BuroVitaal hebben wij dé oplossing: met onze fonkelnieuwe PMO Vitality Check Bus komen we naar jullie werkomgeving toe!

Het PMO onderzoek inhoudelijk

In het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) van BuroVitaal onderzoeken we de fysieke en mentale gezondheid van je medewerkers. Onze aanpak is er dus op gericht om je medewerkers gezond te houden en zo kostbare uitval te voorkomen. Als ervaren specialist op het gebied van vitaliteit weten we dat iedere baan risico’s voor de algehele gezondheid met zich meebrengt. Onze PMO’s zijn daarom zo ontwikkeld dat we de vitaliteit van je medewerkers nauwkeurig in kaart brengen en eventuele gezondheidsproblemen bij je medewerkers tijdens het traject goed kunnen opsporen.

Als we tijdens het traject fysieke en/of mentale gezondheidsproblemen bij je werknemers constateren, is het essentieel om als bedrijf zo snel mogelijk actie te ondernemen. Uiteraard ondersteunen we je hierin. Download de gratis brochure om alles te weten te komen over onze Vitality Check, oftewel het PMO onderzoek.

Verschil tussen PMO en PAGO

Let op: het PMO is een ander soort onderzoek dan het PAGO. We vertellen je graag meer over de verschillen tussen een PMO en PAGO.

Kom meer te weten over de Vitality Check

 • Het PMO: de basis voor een gezonde werknemer
 • De werkwijze van het PMO onderzoek
 • Welk onderzoek past binnen jouw organisatie?
 • Het PMO-promoteam

Waarom een Preventief Medisch Onderzoek?

Vitale medewerkers zijn duurzaam inzetbaar en staan mentaal, fysiek en emotioneel sterk in het leven. Duurzame inzetbaarheid is niet alleen voor de werkgever van groot belang, maar ook voor de werknemer zelf. Door als werkgever een positieve en gezonde werk- en leeromgeving te creëren, kunnen je werknemers optimaal inspelen op alle werkgerelateerde gebeurtenissen en zijn ze gemotiveerder om hun werktaken adequaat en met plezier uit te voeren. Lees meer over wat een PMO oplevert.

 

4 redenen voor de werkgever om het PMO aan te bieden

Je bent verplicht een PMO aan te bieden:

Een bedrijf is volgens de Arbowet verplicht om zijn werknemers periodiek een Preventief Medisch Onderzoek aan te bieden. Het hoofddoel van het onderzoek moet dan wel zijn om de vitaliteit in kaart te brengen en de gezondheidsproblemen aan te pakken.

BuroVitaal komt naar jou toe:

Kun je niet naar ons toekomen voor een PMO? Dan komen we naar jou toe! Onze PMO Vitality Check Bus is een compleet test- en gesprekscentrum, maar dan op wielen. Het betekent dat we op iedere gewenste locatie in Nederland complete PMO onderzoeken kunnen afnemen. Van Groningen tot Maastricht en overal daar tussenin. Maximale flexibiliteit dus.

Je monitort de gezondheid van je werknemers:

Door een PMO onderzoek uit te laten voeren, monitor je iedereens gezondheid nauwkeurig en kom je erachter of er (te) grote gezondheidsrisico’s voor je werknemers op de loer liggen. Het PMO is een uitstekende graadmeter voor de vitaliteit van iedere individuele medewerker.

Bewijs van goed werkgeverschap:

Het PMO onderzoek is de eerste stap in de richting van een gezonde organisatie waar je werknemers ’s ochtends met plezier naartoe gaan. Daarbij is het PMO ook een wettelijk bewijs van goed werkgeverschap. Iets dat gezien de krapte op de arbeidsmarkt positief onderscheidend kan werken. Meer weten over onze visie op goed werkgeverschap? Neem dan meteen contact met ons op.

Waarom zou ik als werknemer deelnemen aan een Preventief Medisch Onderzoek?

Ben je een werknemer en is jouw werkgever van plan een PMO onderzoek uit te laten voeren? We geven je 4 redenen waarom het goed is om deel te nemen aan het PMO:

 1. Een PMO is voor jou gratis: je werkgever biedt het onderzoek op zijn kosten aan.
 2. Je monitort je gezondheid: bij deelname krijg je inzicht in je vitaliteit (fysiek en mentaal) en een goed beeld van de gezondheidsrisico’s op de werkvloer. Bovendien geven we je graag advies!
 3. Je voorkomt dat je uitvalt, bijvoorbeeld door een burn-out: door aan de slag te gaan met je gezondheid, verbeter je je prestaties, neemt je productiviteit toe en zit je een stuk lekkerder in je vel.
 4. We brengen het onderzoek naar jou toe: het is bij BuroVitaal heel makkelijk om je medisch te laten onderzoeken. Met onze Vitality Check bus komen we naar het bedrijf toe waar jij werkt.

Kosten van een PMO bij BuroVitaal

Investeren in een PMO levert meer op dan het kost. Verlaag het verzuim en verhoog productiviteit. Klaar om te investeren in de gezondheid en productiviteit van jouw team? Ontdek de voordelige tarieven en vraag vandaag nog een offerte aan.

Meer weten over het Preventief Medisch Onderzoek?

Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een uitgebreide gezondheidscheck van jouw medewerkers om hun fysieke en mentale welzijn te beoordelen. Het doel is om gezondheidsrisico’s vroegtijdig op te sporen en preventieve maatregelen aan te bieden. Meer weten over ons onderzoek? Bekijk dan alle veelgestelde vragen.

Waar staat de afkorting PMO voor?

PMO staat voor Preventief Medisch Onderzoek.

Hoe vaak moet een PMO worden uitgevoerd?

Het advies is om een PMO eens in de twee à drie jaar uit te voeren, maar de frequentie kan afhankelijk zijn van de behoeften van het bedrijf en de aard van het werk.

Wat wordt er gemeten tijdens een PMO?

Wat er gemeten wordt tijdens een PMO hangt af van het gekozen pakket. Het populairste Plus pakket omvat onder meer een vragenlijst over werk en welzijn, een gesprek met een leefstijlcoach, en metingen van lengte, gewicht, BMI, bloeddruk, glucose- en cholesterolgehalte, bio impedantie analyse, knijpkracht en een hartstress meting. Uiteraard zijn al onze pakketten volledig op maat beschikbaar.

Is een PMO verplicht voor bedrijven?

Ja, een bedrijf is volgens de Arbowet verplicht om een PMO aan te bieden. Uiteraard is dit gericht op het bevorderen van vitaliteit en het aanpakken van gezondheidsrisico’s. Als werknemer ben je meestal niet verplicht om eraan deel te nemen.

Overige diensten voor meer vitaliteit op het werk

Werkplekonderzoek

PMO-mobiel

Training

Workshops

Arbo