DE OVERGANG & WERK

 

Steeds meer vrouwen werken. Een deel van hen, vooral in de leeftijdsgroep boven de 45 jaar, is in de overgang. Tijdens de overgang kunnen vrouwen voor lange tijd klachten ervaren. Deze klachten hebben mogelijk ook invloed op hoe zij hun werk kunnen doen.

Onderzoek laat zien dat veel werkende vrouwen van 40 jaar en ouder last hebben van overgangsklachten. Vooral vrouwen in de perimenopauze, de fase rondom de laatste menstruatie, geven aan last te hebben van overgangsklachten. Klachten waar werkende vrouwen in de overgang (heel) vaak last van hebben zijn niet alleen opvliegers en nachtelijk zweten. Naast deze bekende klachten gaat het ook om bijvoorbeeld slaapstoornissen en spier- en gewrichtspijn. Meer dan 1 op de 3 werkende vrouwen in de overgang zegt dat zij door hun klachten beperkingen ervaart in het functioneren op het werk. Maar minder dan de helft van deze groep die beperkingen ervaart, bespreekt hun klachten op het werk. Dit terwijl vrouwen die veel last hebben van overgangsklachten zich vaker ziek melden, langer nodig hebben om te herstellen, en minder productief zijn.

De workshop ‘de overgang & werk’ geeft informatie, inzicht en handvatten om de duurzame inzetbaarheid van werkende vrouwen in de overgang te verbeteren. Vrouwen ontdekken tijdens de workshop onder andere wat zij kunnen verwachten tijdens de overgang én hoe zij deze periode aangenamer maken. Tijdens de workshop doorbreken we een stukje van het taboe en leren vrouwen wat zij kunnen verwachten. Het delen van informatie met elkaar, in een veilige omgeving, staat centraal. Deelnemers leren van elkaar, herkennen de signalen en ontdekken wat je zelf kunt doen.