Vitaliteit op de werkvloer verhogen

nov 16, 2022

Vitaliteit. Het is een woord waar iedereen wel eens van gehoord heeft. Maar wat is het nu eigenlijk precies? En waarom is het zo belangrijk? Zeker voor jou als werkgever kan inzetten op vitaliteit het verschil maken. Maar op welke manier pak je dat aan? Hoe blijft je personeel gezond, zowel fysiek als mentaal?

Wij van BuroVitaal geven je in dit blog antwoorden op al deze vragen, plus nog eens 5 praktische tips die je makkelijk kunt toepassen. Dus lees hieronder snel verder!

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit (afgeleid van het Latijnse woord vita, dat leven betekent) is de gezonde geestelijke en lichamelijke gesteldheid van iemand. We zouden het eveneens kunnen omschrijven als levenskracht of energie om te leven. Vitaliteit is zelfs op een valide manier meetbaar aan de hand van een vragenlijst. Deze zogenaamde Vita-16 van onderzoeksorganisatie TNO gaat hierbij uit van de 3 kernelementen:

  • Veerkracht
  • Energie
  • Motivatie

Vitaliteit gaat uit van de gedachte dat een gezonde geest huist in een gezond lichaam. En dat heeft zo zijn voordelen kunnen we je uit ervaring vertellen. Welke? Lees snel verder!

Fysiek en mentaal gezonde werknemers zijn enorm belangrijk voor je bedrijf

Nu we beter weten wat vitaliteit inhoudt, is de vertaalslag naar de werkvloer eenvoudig gemaakt. Emotioneel, fysiek en mentaal gezonde werknemers zijn ontzettend belangrijk voor jouw bedrijf. Hun enthousiasme is aanstekelijk en de energie bijna oneindig.

Vitale werknemers gaan met plezier naar het werk en stralen dat uit. Zo maken zij het verschil voor jóuw bedrijf. Een win-winsituatie dus! En we kunnen je verzekeren: iedere investering in vitaliteit is dat dubbel en dwars waard.

Voordelen van vitaliteit op de werkvloer

We zetten graag een aantal voordelen van vitaliteit op de werkvloer voor je op een rij:

  Verzuimreductie
Vitale werknemers melden zich minder snel ziek en als zij zich ziek melden, zijn zij sneller weer hersteld. Een lager ziekteverzuim zorgt voor een stabiele bezetting op de werkvloer. Dat werkt weer door op de lange termijn. Beroepsziekte nummer 1 – de burn-out – krijgt minder snel vat op jouw personeel.

  Besparing van tijd én geld
Oké, in eerste instantie kost het je misschien tijd om te investeren in vitaliteit, maar de tijdswinst is uiteindelijk vele malen groter. Ga maar na, vitale werknemers kunnen op termijn taken van jou overnemen. En reken eens uit hoeveel uren je minder kwijt bent aan zaken als ziekmeldingen, verzuimregistratie en verzuimgesprekken. Maar minstens zo belangrijk de tijd en kosten die je kwijt bent aan het regelen van vervanging.

Het terugdringen van het aantal ziektedagen levert natuurlijk direct al geld op, maar de grootste winst zit in de toegenomen productiviteit van je vitale werknemers. Bovendien is de kwaliteit van het werk dat zij leveren constant hoog. Tel uit je winst!

  Voordelen van goed werkgeverschap
Zeg maar dag tegen personeelstekorten. Wanneer je investeert in vitaliteit op de werkvloer, levert dat jou de reputatie op van een goede werkgever. Betere mond-tot-mondreclame is niet denkbaar. Jouw bedrijf wordt aantrekkelijk voor jong talent en ervaren vakmensen. Bovendien kan zo’n positieve uitstraling je weer nieuwe klanten opleveren.

  Groeikansen
Last but not least: vitale, enthousiaste en gedreven werknemers zorgen ervoor dat jij sneller je doelen behaalt. En dan staat niets een verdere groei van je bedrijf nog in de weg.

5 praktische tips om de vitaliteit op de werkvloer te verhogen

Nu we het begrip vitaliteit uitgebreid hebben uitgelegd en jij de voordelen van vitaliteit op de werkvloer kent, is het tijd om de onderstaande tips binnen je bedrijf toe te passen en zelf de vitaliteit op de werkvloer te vergroten.

Tip 1: breng structuur aan in je vitaliteitsbeleid

Door structureel aandacht te besteden aan gezondheidsthema’s laat je je werknemers zien dat je hun welzijn belangrijk vindt. Maak daarom een jaarkalender en vermeld hierop de onderwerpen waaraan je aandacht wilt besteden. Ga na welke inhakers er gedurende het jaar zijn, bijvoorbeeld de week van de werkstress en de week van het werkgeluk. Zet ze op de agenda. Neem hierbij ook het eigen aanbod mee, zoals het fietsplan, gratis fruit, bedrijfsfitness of bedrijfsfysio. Een continue contentaanbod zorgt voor betrokkenheid bij het vitaliteitsprogramma van jouw organisatie.

Tip 2: stimuleer gezonde voeding, beweging en ontspanning

We hebben het hier vooral over het bevorderen van de fysieke gezondheid. Voorbeelden genoeg om in de praktijk te brengen. Een simpele eerste stap is het aanbieden van gezond eten in de kantine, bij vergaderingen en bij bijeenkomsten. Vervang de snoep- en frisdrankautomaten voor verantwoorde alternatieven. Als mensen op de werkvloer gezonder eten, zullen zij sneller geneigd zijn dat thuis eveneens te doen.

Stimuleer je werknemers om gezellig samen te pauzeren in plaats van snel een boterhammetje achter het beeldscherm weg te werken. Vergeet niet het belang van het sociale aspect. Samen eten bevordert de collegialiteit en de samenwerking in een team.

En als we het toch over pauzeren hebben, dat kan prima in combinatie met een fijne middagwandeling. Of bied de mogelijkheid tot meerdere pauzes verspreid over de dag. Zulke ontspanningsmomenten zorgen voor nieuwe inspiratie en energie.

Tip 3: bied ruimte voor eigen vitaliteit

Sta open voor persoonlijke motieven van medewerkers. Verplicht hen nergens toe, maar zorg er via voorlichting en coaching voor dat ze uit henzelf vitaler willen worden. Moedig hen aan met eigen initiatieven en ideeën te komen voor een vitalere organisatie. Stel jaarlijks een (klein) vitaliteitsbudget per medewerker beschikbaar. Je zult versteld staan van de opbrengst!

Tip 4: zorg voor een goede, ergonomische werkplek

Een rustige en ergonomisch verantwoorde werkplek is essentieel, zowel op het fysieke als mentale vlak. Zorg dus voor zaken als:

  • Een goede bureaustoel
  • Een verstelbaar bureau
  • Voldoende ventilatie

Speciale aandacht voor het thuiswerken is ook op z’n plaats. Niet iedereen heeft thuis de beschikking over een fatsoenlijke werkplek. Zoek samen naar mogelijkheden en oplossingen of laat een werkplekonderzoek uitvoeren.

Tip 5: laat een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) uitvoeren

Een PMO is dé manier om de fysieke en mentale gezondheid van jouw medewerkers in kaart te brengen. Het bestaat uit een vragenlijst, een onderzoek en een persoonlijk gesprek met een leefstijlcoach. Zo kunnen we samen mogelijke risico’s in een vroeg stadium signaleren én ziekteverzuim voorkomen. Nu en in de toekomst, want investeren in vitaliteit zorgt voor gezonde en productieve werknemers!

Professionele hulp nodig? Schakel de diensten van BuroVitaal in!

Bovenstaande tips zijn een goede start om de vitaliteit binnen jouw bedrijf te vergroten. Wil je echt structureel en op een gedegen manier aan de slag met vitaliteit op de werkvloer? Het is dan raadzaam een professionele partij in te schakelen.

Bij BuroVitaal bieden we tal van diensten en producten aan om jouw organisatie en je werknemers te ondersteunen en gezond te houden: