Is een PMO verplicht?

nov 17, 2022

De Arbowet verplicht in Artikel 18 bedrijven om de werknemers periodiek een PMO aan te bieden. Het antwoord op de vraag of een PMO verplicht is, is dus een krachtige ja. Deelname is overigens in de meeste gevallen vrijwillig. Een verplichting om deel te nemen kan wel bestaan op grond van een wet of de CAO voor jouw sector.

Bij BuroVitaal adviseren we bedrijven normaliter om minstens iedere 3 jaar een Preventief Medisch Onderzoek aan te bieden, zodat de werknemers een goed beeld krijgen van hun fysieke en mentale gesteldheid en jij als werkgever inzicht hebt in de eventuele gezondheidsrisico’s op de werkvloer.

Wacht niet te lang met de uitvoering van een PMO onderzoek

Als de arbeidsomstandigheden drastisch veranderen en het ziekteverzuim in jouw organisatie toeneemt, is ons advies van 3 jaar tussen de uitvoering van 2 medische onderzoeken vaak te lang.

Vang je als werkgever bijvoorbeeld signalen op dat de fysieke en mentale gezondheid van je werknemers achteruitgaat, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen en een PMO onderzoek uit te laten voeren.

PMO: eens in de 3 jaar, 2 jaar of jaarlijks?

Hoeveel tijd er het beste kan zitten tussen 2 PMO’s, is afhankelijk van de situatie op de werkvloer en de gesteldheid van je werknemers. Advies nodig over het aanbieden van een Preventief Medisch

Onderzoek? Of wil je erachter komen of je dit onderzoek het beste jaarlijks, eens in de 2 jaar of eens in de 3 jaar uit kunt laten voeren? Vraag BuroVitaal om hulp!
 
Advies ontvangen
 

Wat gebeurt er als je te lang wacht met een verplicht PMO?

Omdat niet in de wet is vastgelegd hoeveel tijd er moet zitten tussen 2 periodieke PMO’s, wachten bedrijven vaak te lang met de uitvoering ervan. Soms is er zelfs sprake van een tussenperiode van 4 jaar of langer, ondanks dat er bij de meeste organisaties in een tijdspan van 4 jaar tijd veel ontwikkelingen plaatsvinden die invloed hebben op de fysieke en mentale gesteldheid van het personeel.

Negatieve gevolgen

Wacht je te lang met de uitvoering van een verplicht PMO? Dit zijn de negatieve gevolgen onder andere:

  • Je hebt geen goed beeld van de vitaliteit op de werkvloer
  • Je weet niet wat de oorzaken zijn van de werkgerelateerde gezondheidsproblemen
  • Je weet niet weet hoe je de knelpunten adequaat moet oplossen
  • De problemen op de werkvloer blijven bestaan
  • Je werknemers worden vaker ziek en beginnen meer te verzuimen
  • De productiviteit neemt sterk af
  • Je krijgt te maken met een tekort aan personeel
  • Je omzet daalt en de bedrijfsgroei stagneert

Een wettelijk verplicht PMO laten uitvoeren binnen jouw bedrijf?

Merk je dat je werknemers toe zijn aan een oplossing voor de problemen op de werkvloer? Wil je als werkgever inzicht krijgen in de vitaliteit, gezondheidsrisico’s en de levensstijl van je werknemers? En wil je als bedrijf blijven groeien? Laat dan op tijd een Preventief Medisch Onderzoek uitvoeren door BuroVitaal.

Download de brochure of neem contact op

Benieuwd naar de inhoud van een verplicht PMO? Download dan de brochure of neem contact op met ons vitaliteitsteam. Een van onze medewerkers vertelt je graag meer over onze PMO onderzoeken, ook wel Vitality Checks!
 
Download de brochure